Anne Faber

Amethist

Tijdens mijn vakantie in Engeland in het Natural Museum of History, stond daar een mineraal/kristal geëxposeerd dat Amethist genoemd werd. Een mooi, schelpvormig, ruw, glanzend, paars kristal dat in de binnenkant van zijn ‘rots’ te vinden is.

In de middeleeuwen werd dit kristal ‘bisschopsteen’ genoemd, want het was geliefd voor kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders. En men dacht dat het magische krachten zou bezitten. Het symbool van dit kristal werd gezien als beschermer tegen tovenarij en hekserij.

Hekserij speelde in de middeleeuwen een grote rol: oude, wijze vrouwen die van genezing voor de mensen wisten gebruikten kruiden, paddenstoelen, en bessen om speciale drankjes of zalfjes te maken. Mensen die ziek waren gingen naar deze vrouwen toe voor zo’n middel om weer beter te worden. Maar wanneer mensen ‘de pest’ kregen, was daar niks aan te doen. Zij stierven. Mensen wouden voor deze narigheid de schuld geven, en de schuld ging vaak naar de oude, wijze vrouwen die mensen op normale wijze konden genezen. Uiteindelijk ging het zo ver dat deze vrouwen op de brandstapel terecht kwamen en werden verbrand. Zo ver vanwege dat bijgeloof over heksen!

Volgens de mensen van de kerk beschermde de bisschopsteen tegen de negatieve hekserij, omdat de bisschopsteen iets positiefs in de magische zin had.

Tovenarij en hekserij klinkt voor mij heel verschillend: tovenarij klinkt, in de zin van magie, positief en hekserij klinkt weer negatief. Voor mijn gevoel voelt het alsof tovenarij tegen hekserij beschermt. Het is een strijd tussen de goede krachten van amethist en de kwade krachten van hekserij. De kleur van amethist is paars. Paars staat symbool voor mysterie en magie.

Aan mysteries denk ik aan geheimen: er zit iets verborgen in het paarse kristal, maar niemand weet precies wat. De verborgenheid reflecteert terug in de schelpachtige, ruwe vorm van de binnenkant het kristal. Iedereen denkt ‘wat is het? wat zit erin? Is het goed? Is het slecht?’.

En aan magie denk ik aan boven natuurlijke krachten: krachten dat een ‘normaal’ mens niet zou hebben en dat deze krachten mensen en objecten kunnen veranderen. Magie reflecteert terug in de mooie, glanzende uitstraling van het kristal. Mensen denken dat de magische krachten van amethist positief zijn, omdat de uitstraling van het kristal verleidelijk mooi is.

Ik wil van simpele, middeleeuwse kostuums mooie, uitbundige kostuums maken. Ik wil graag de magie en het mysterie van Amethist in mijn collectie uitbeelden. Met de ruwheid en de schelpvorm van amethist wil ik mysterie uitbeelden in mijn kledingstukken door gebruik te maken van tule. En met de glans van het amethist wil ik de magie uitbeelden, door gebruik maken van glanzende, satijnen stoffen met glitters en pailletten als extra toevoeging. Magie kan simpele kostuums in prachtige, betoverende jurken veranderen. Paars is de hoofdkleur en de accentkleuren zijn roze, zilver en blauw. In mijn hoofd hebben de kledingstukken een sprookjesachtige uitstraling waarvan het de magie van het amethist uitstraalt.